Παρασκευή 22 Μαρ 2019

Products

Straitline Lever - Avid Code - Red
Straitline Lever - Avid Code - Red
€35.00
Retail Price: €64.61
Κερδίζετε: €29.61

Straitline Lever - Hayes Mag Red
Straitline Lever - Hayes Mag Red
€35.00
Retail Price: €64.61
Κερδίζετε: €29.61

Straitline BashRing 36T Serrated - X-Ray
Straitline BashRing 36T Serrated - X-Ray
€20.00
Retail Price: €38.31
Κερδίζετε: €18.31

Drift Lens Changing Kit
Drift Lens Changing Kit
€10.74
Retail Price: €19.15
Κερδίζετε: €8.41

Straitline Pinch Clamp Stems 35mm 31.8 - Ti-Grey
Straitline Pinch Clamp Stems 35mm 31.8 - Ti-Grey
€75.00
Retail Price: €90.83
Κερδίζετε: €15.83

ODI Push-In Plugs - Blue
ODI Push-In Plugs - Blue
€4.04
Retail Price: €5.04
Κερδίζετε: €1.00

ODI Set Lock Jaw Clamps - Red
ODI Set Lock Jaw Clamps - Red
€15.68


ODI Fork Bumpers Marzocchi 38mm - Red
ODI Fork Bumpers Marzocchi 38mm - Red
€15.93


ODI Longneck ST BMX - Blue
ODI Longneck ST BMX - Blue
€12.10


Straitline Bar Cap Tappered Ti-Grey
Straitline Bar Cap Tappered Ti-Grey
€15.00
Retail Price: €21.88
Κερδίζετε: €6.88

MRP 2X Guide - 36-38T ISCG05 White
MRP 2X Guide - 36-38T ISCG05 White
€136.90


Straitline Seatpost Collar 31.8 mm - Bronze
Straitline Seatpost Collar 31.8 mm - Bronze
€22.00
Retail Price: €32.87
Κερδίζετε: €10.87

MRP Long Range Patrol ISCG-05 32-36T
MRP Long Range Patrol ISCG-05 32-36T
€70.00
Retail Price: €103.16
Κερδίζετε: €33.16

Straitline Pinch Clamp Stems 35mm 31.8 - Black
Straitline Pinch Clamp Stems 35mm 31.8 - Black
€75.00
Retail Price: €90.83
Κερδίζετε: €15.83

MRP G3 Mega - 36-40T ISCG White
MRP G3 Mega - 36-40T ISCG White
€143.15


O'Neal Thrasher Jersey size M White-Black
O'Neal Thrasher Jersey size M White-Black
€18.25
Retail Price: €40.33
Κερδίζετε: €22.08

Straitline BashRing 38-40T Serrated - Red
Straitline BashRing 38-40T Serrated - Red
€20.00
Retail Price: €38.31
Κερδίζετε: €18.31

Straitline Direct Mount Stem 28mm - Pink
Straitline Direct Mount Stem 28mm - Pink
€80.00
Retail Price: €102.93
Κερδίζετε: €22.93

Straitline Seatpost Collar 31.8 mm - Ti-Grey
Straitline Seatpost Collar 31.8 mm - Ti-Grey
€22.00
Retail Price: €32.87
Κερδίζετε: €10.87

Straitline Bar Cap Tappered Red
Straitline Bar Cap Tappered Red
€15.00
Retail Price: €21.88
Κερδίζετε: €6.88

Who's Online

Now online:
  • 16 guests


Εδώ η Γη ανασαίνει! Enduro riding στην Νίσυρο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Tracks & More - Διαδρομές

nisiros01Εδώ η γη ανασαίνει. Κάτω από τις ρόδες μου βγαίνουν ατμοί και θειάφι. Συμφώνα με το μύθο κάτω από τη Νίσυρο βρίσκεται πλακωμένος ο γίγαντας Πολυβώτης. Τότε που οι θεοί πολεμούσαν με τους γίγαντες ο Ποσειδώνας ξεκόλλησε έναν τεράστιο βράχο με την τρίαινα του από τη νότια Κω και τον εκσφενδόνισε εναντίον του γίγαντα. Από τότε ο Πολυβώτης προσπαθεί να ελευθερωθεί. Κάποτε σχεδόν τα κατάφερε. Από την έκρηξη και το σεισμό που προκλήθηκε πήρε τη σημερινή του μορφή το Αιγαίο και δημιουργήθηκαν τα νησιά του ώστε να μπορούν οι τουρίστες να κάνουν διακοπές.

Οκτώβρης, προς το τέλος και το καραβάκι από την Κω έχει 3 αυτοκίνητα, μερικά δέματα, κάτι σωλήνες, μια παλέτα φορτωμένη με τρόφιμα και 15 με 20 ανθρώπους, μαζί με το πλήρωμα. Ο καφές από το μπάρ του πλοίου ήξερα ότι θα είναι κακός αλλά πάντα τoν πίνω συνειδητοποιώντας κάθε φορά ότι μπορεί να γίνει και χειρότερος.


To πρώτο σημάδι που έδειχνε ότι κάπου από κάτω μας βράζει ένα ηφαίστειο φάνηκε στα δεξιά του μικρού καραβιού πριν φτάσουμε στη Νίσυρο. Η βραχονησίδα Στρογγυλή είναι ένας τέλεια σχηματισμένος ηφαιστειακός κώνος που υψώνεται 125 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού ενώ η βάση του βρίσκεται σε βάθος 600 μέτρων. Μετά από λίγο άρχισαν να αχνοφαίνονται τα σπίτια χαμηλά στους Πάλλους. Έπειτα και με ήρεμη θάλασσα φτάσαμε στο Μανδράκι. Εκεί με υποδέχθηκε ένας φίλος από τα παλιά. Διδάσκει θέατρο στη Νίσυρο και ακόμα κι όταν είναι με τους μαθητές του στην αίθουσα έχει πάντα κοντά του η σκυλίτσα του η Μόμο.


nisiros02

nisiros03

nisiros04


«...Το νησί έχει περίπου 1000 κατοίκους, τόσους έβλεπα τα Σαββατόβραδα κατά τη διάρκεια μίας παράστασης. Αυτοί με έβλεπαν δηλαδή, εγώ απλά τους είχα στο οπτικό μου πεδίο. Δεν είχα την ευκαιρία να τους παρατηρήσω. Εδώ, τους 1000 τους έμαθα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Τριαντάφυλλος τρέχει, όπως κι εσύ, έχει την ταβέρνα στον Εμποριό, εκεί θα πάμε, ακριβώς στο χείλος της καλντέρας. Το άλλο μέρος που θα σου αρέσει είναι το καφενείο στην πλατεία της Ηλικιωμένης, ο Αντρίκος! "Βάρδα στεναχώρια" , έτσι λέει η ταμπέλα, ωραίο όνομα για καφενείο, ε; Τα Νικιά είναι ωραία αλλά πολύ τουριστικά, δε μου αρέσουν προσωπικά. Θα πάμε και στην Παχυά, απίστευτη παραλία ρε φίλε! Με αμμόλοφους, εκεί ξεκαλοκαιριάζω. Θυμάσαι το Ανεμάκι στην Εύβοια, τι καλοκαίρια περάσαμε εκεί! Ή τα πάρτυ στο δώμα; Αλήθεια περνάς καθόλου από Εξάρχεια; Εδώ πέρα έχω ξεπεράσει και τη φυσική απέχθεια που είχα με τις στολές. Να δεις τον αστυνομικό να έχει σταματήσει το περιπολικό και να φωτογραφίζει το ηλιοβασίλεμα ... άλλη ζωή εδώ, ηρεμία...» Έτσι ήταν κι έτσι παρέμεινε, ήθελε να δείξει σε όλους τα πάντα και πηδάει ακόμα από θέμα σε θέμα συνεπαρμένος από τον ενθουσιασμό του. Όλα αυτά μου τα είπε πριν ακόμα φορτώσω το ποδήλατο και τη βαλίτσα μου στο αυτοκίνητο του. Η πλάκα είναι ότι ενώ οδηγούσε δε μιλούσε, με άφησε να κοιτάζω και να καταλαβαίνω το τοπίο μόνος μου. Σε όλες τις πλαγιές έχουνε σηκώσει πεζούλες. Το χώμα είναι ξερό αλλά έφορο, υπάρχουν πολλές σπηλιές. Πάτησα το play στο cd player και ήξερα σχεδόν ποιο τραγούδι θα παίξει. Στο υπόλοιπο της διαδρομής μέχρι τον Εμποριό ακούγαμε ξανά και ξανά το Μάλαμα με τον Παπακωσταντίνου να τραγουδάνε την Απόδραση ( https://www.youtube.com/watch?v=N3G-Z4cWVd0 ).

nisiros05

Το νησί έχει συνολική έκταση 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένα πράγμα που μου αρέσει ιδιαίτερα στα μικρά νησιά είναι ότι δε μου ξεφεύγει τίποτα. Χρειάζεται μόνο χρόνος και δοκιμές. Λίγες μέρες, πολλά χιλιόμετρα και φαντασία, αυτά χρειάζονται για να ανακαλύψω κάθε παλιό μονοπάτι και να κατέβω κάθε πιθανή πλαγιά με αραιή βλάστηση.

Το επόμενο πρωί πράγματι ξύπνησα στο χείλος της καλδέρας που απλώνεται για 4 χιλιόμετρα. Οι κρατήρες Αχιλλέας, Λογοθέτης, Πολυβώτης και Στέφανος ήταν ευθεία μπροστά μου, στα δεξιά η ψηλότερη κορυφή του νησιού στα 700 μέτρα υψόμετρο, ο Προφήτης Ηλίας και στα αριστερά, «σκαρφαλωμένα» στα βράχια, τα Νικιά. Από το μπαλκόνι μου έβλεπα τα 4 μονοπάτια που είχα σκοπό να εξερευνήσω την πρώτη μέρα. Το 1ο ξεκινούσε έξω ακριβώς από την αυλόπορτα μου έτσι μπήκα κρύος στο μονοπάτι από τον Εμποριό προς τον κρατήρα. Οι αγελάδες και τα κατσίκια έχουν κάνει μεγάλες ζημιές σε αυτό το μονοπάτι. Έχουν ρίξει πεζούλες και μεγάλα βράχια. Τα νερά το έχουνε ξεπλύνει και η διέλευση ακόμα και με τα πόδια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνάντησα τον ασφαλτόδρομο και ανηφόρισα μέχρι τα Νικιά. Από εκεί έχει 3 μονοπάτια μήκους 2.7, 1.5 και 2.5 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Η μπαταρία του e-bike μου ήταν φουλ φορτισμένη και είχα βάλει τα γκάζια στο τέρμα. Λίγο πριν τα Νικιά υπάρχει η ταμπέλα προς το παλιό μοναστήρι του άη Γιάννη. Αυτό το μονοπάτι δεν υπάρχει στους χάρτες. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς 2 φίλων, του Γιώργου και του Lars. Τη στιγμή που μπήκα στο μονοπάτι και άρχισα να κατηφορίζω ένιωσα ευγνωμοσύνη, όχι μόνο προς τους φίλους μου αλλά και σε όσους ξοδεύουν το χρόνο τους, σκάβουν και μετακινούμε βράχια ακολουθώντας τα βήματα ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν εκατοντάδες χρόνια πριν.

nisiros06

nisiros07

nisiros08


Πλέον τα μονοπάτια δεν έχουν την ίδια πρακτική χρησιμότητα που είχαν μερικές δεκαετίες πριν και λίγοι σχετικά άνθρωποι τα βλέπουν σα στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά αυτοί οι λίγοι αφ' ενός είναι συνεχιστές της πραγματικής μας ιστορίας και από την άλλη βοηθούν τους αρχαιολόγους του μέλλοντος. Η σύνδεση μας είναι πολύ πιο άμεση με τους παππούδες και τους προπαππούδες μας παρά με το Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Τα τοπία που διαμόρφωσαν οι άμεσοι πρόγονοι μας, οι καλύβες, οι ξερολιθιές, τα μονοπάτια μπορούν να μας επηρεάσουν θετικά πολύ περισσότερο από την αρχαία φιλοσοφία.

nisiros09

Τα 2 επόμενα μονοπάτια είχαν το ίδιο σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Ξεκινούν από την πλατεία με τα ψηφιδωτά βότσαλα και καταλήγουν λίγο πριν τον κρατήρα περνώντας το ένα από τα αριστερά, το άλλο από τα δεξιά της ράχης Τσίμη. Το αριστερό έχει μεγαλύτερο μήκος αλλά είναι λιγότερο συντηρημένο.

nisiros10

nisiros11

nisiros12

Πριν κατηφορίσω όμως και τις 2 φορές έκανα μια στάση για να πάρω μια ανάσα και να κοιτάξω κάτω στο ηφαίστειο και το χωριό. Είναι κάποια τοπία που πρέπει να τα κοιτάξεις πολύ προσεκτικά και για πολύ ώρα. Έτσι μόνο μπορείς να καταλάβεις τη δύναμη τους. Αυτά τα μικρά συννεφάκια καπνού που βγαίνουν από τρύπες στη γη μας υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχει μόνο η επιφάνεια, πάντα στο βάθος κάτι που είναι δύσκολο να αντιληφθούμε βράζει.

nisiros13

Τη 2η μέρα έμεινα μέσα στην Καλντέρα, έσπρωξα το ποδήλατο σε κάθε πιθανή πλαγιά και από εκεί απελευθέρωσα τα φρένα και άφησα τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της. Το χώμα εκεί είναι μαλακό, οι επιλογές για «γραμμή» κατάβασης είναι απεριόριστες! Σε κάθε μέρος που καβαλάω έχω φίλους και γνωστούς. Υπάρχουν συνήθειες που έχω, μονοπάτια που μου αρέσουν και πράγματα που κάνουν το κάθε μέρος μοναδικό. Στη Νίσυρο έχω κι έναν τετράποδο φίλο, η Μόμο ευχαριστιέται τις βόλτες όσο κι εγώ.

nisiros14

nisiros15

nisiros16

Το νησί έχει 20 κρατήρες, οι 10 είναι καλοδιατηρημένοι. Τη 2η μέρα της εξερεύνησης μου επισκέφτηκα τον Στέφανο που είναι ένας από τους μεγαλύτερους υδροθερμικός κρατήρες στον κόσμο με διάμετρο 500 μέτρα. Το μονοπάτι που κατεβαίνει μέχρι κάτω μου έδωσε στιγμιαία την εντύπωση ότι ήμουν σε κάποιον άλλο πλανήτη, με άλλα πετρώματα από αυτά που γνωρίζω, με άλλους κανόνες να εξελίσσουν το τοπίο.

nisiros17

nisiros18

nisiros19

Εκτός από το Στέφανο κατέβηκα και σε άλλους κρατήρες, στο Μικρό Στέφανο που βρίσκεται παραμελημένος ακριβώς δίπλα στο Στέφανο, στον Αχιλλέα, τον Λογοθέτη και τον πολύ εντυπωσιακό Πολυβώτη που τουλάχιστον την περίοδο που ήμουν εγώ εκεί ήταν ο πιο ενεργός απελευθερώνοντας μικρά θειούχα σύννεφα προς τον ουρανό από τις φουμαρόλες.

nisiros20

nisiros21

nisiros22

Στη βόρεια και την ανατολική πλευρά του νησιού απλώνεται το κεντρικό ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο του νησιού ... μιλάμε για 12,7 ολόκληρα χιλιόμετρα! Στην νότια και δυτική πλευρά 10 χιλιόμετρα χωματόδρομου είναι η πρόσβαση που τα οχήματα έχουν εκεί. Αυτόν ακολούθησα στη 3η μέρα προσπερνώντας στα γρήγορα τους κρατήρες. Λίγο πριν το Μανδράκι υπάρχουν 2 μονοπάτια που χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή για να μην τα προσπεράσω. Το ένα ανεβοκατεβαίνει ελαφρά παράλληλα με το χωματόδρομο ενώ το άλλο ξεκινάει από τα όρια του οικισμού, είναι στρωμένο με στρογγυλεμένες ηφαιστειακές πέτρες κι έχει μαντρότοιχο στα αριστερά και τα δεξιά. Στο σημείο που τελειώνει ξεκινάνε τα σκαλοπάτια ανάμεσα από τα ψηλά σπίτια του χωριού. Δεν είναι μόνο το ότι βρισκόμουν σε κατοικημένη περιοχή, ήταν και το σκηνικό με τα βοτσαλωτά πλατύσκαλα και τις θαλασσινές παραστάσεις, τα μπλε παράθυρα κι εκείνη την ομορφιά που έχουν οι γειτονιές κάτω απ' το φως του Αιγαίου που με έκανε να ελαττώνω ταχύτητα μέχρι να φτάσω κάτω στη θάλασσα και να τελειώσω τη βόλτα μου στην Πλατεία της Ηλικιωμένης.

nisiros23

nisiros242 πράγματα μένουν από τα ταξίδια, αυτά που θα δούμε κι αυτά που θα ακούσουμε. Αυτά που θα πούμε έχουν λιγότερη σημασία. Αυτά κρατάω εγώ . Στις φωτογραφίες δε θα μπορούσαν να είναι όλα ωστόσο νομίζω ότι επιτελούν το σκοπό τους, να μεταφέρουν νοητικά τον αναγνώστη, τώρα που είναι χειμώνας, σε εκείνη τη γωνιά του Αιγαίου. Αυτά που άκουσα ήταν επίσης πολλά και μεταφέρω ακόμα λιγότερα εδώ. Όσο καλό ποδηλατικά ήταν αυτό το ταξίδι άλλο τόσο καλές ήταν και οι νύχτες του. Στην πλατεία του Εμποριού ακούγοντας τη λύρα το βιολί και την κιθάρα, στο καφενείο του Αντρίκου παρέα με τους τελευταίους τουρίστες και ντόπιους ή στους μεγάλους περιπάτους που έκανα έμαθα πολλά και έχω να μάθω ακόμα περισσότερα στην επόμενη επίσκεψη μου. Όχι μόνο για τα μονοπάτια αλλά και για το πώς είναι ζωή πάνω σε ένα ηφαίστειο, στην άκρη του Αιγαίου.

nisiros25

nisiros26

nisiros27

Του Αλέξανδρου Πετρούτσου
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy
ODI Longneck XL BMX - Black
ODI Longneck XL BMX - Black
€14.62
Straitline Direct Mount Stem 28mm - Red
Straitline Direct Mount Stem 28mm - Red
€80.00
Retail Price: €102.93
Κερδίζετε: €22.93
MRP S4 Lite Bashguard 32-36T - White
MRP S4 Lite Bashguard 32-36T - White
€29.13
Straitline Direct Mount Stem 50mm - Orange
Straitline Direct Mount Stem 50mm - Orange
€80.00
Retail Price: €102.93
Κερδίζετε: €22.93
Intense ITS Trucker style Cap Youth
Intense ITS Trucker style Cap Youth
€9.47
Retail Price: €19.47
Κερδίζετε: €10.00
MRP G2 SL BBmount 36-40T Orange
MRP G2 SL BBmount 36-40T Orange
€116.10
Retail Price: €136.92
Κερδίζετε: €20.82
ONEBALL Bike Citrus Degreaser 8oz for spray use
ONEBALL Bike Citrus Degreaser 8oz for spray use
€14.11
MRP 2x lower guide hardware
MRP 2x lower guide hardware
€12.50
TSG Elbow Sleeve 2nd Skin D30 - L/XL
TSG Elbow Sleeve 2nd Skin D30 - L/XL
€39.40
Retail Price: €49.40
Κερδίζετε: €10.00
Straitline Seatpost Collar 30.0 mm - Red
Straitline Seatpost Collar 30.0 mm - Red
€27.27
Retail Price: €32.87
Κερδίζετε: €5.60
Straitline Silent Guide Bashring Saint M810/5 ISCG/ISCG05 36-40T
Straitline Silent Guide Bashring Saint M810/5 ISCG/ISCG05 36-40T
€30.00
Retail Price: €45.57
Κερδίζετε: €15.57
Brake Pads - Magura Marta/Marta SL
Brake Pads - Magura Marta/Marta SL
€7.56
Brake Pads - Magura Louise
Brake Pads - Magura Louise
€7.56
Straitline Race Ring 40 Tooth
Straitline Race Ring 40 Tooth
€20.00
Retail Price: €45.37
Κερδίζετε: €25.37
ODI Flight Control Series II 750mm - Green
ODI Flight Control Series II 750mm - Green
€70.60
Straitline BashRing 38-40T 12 Sided - Red
Straitline BashRing 38-40T 12 Sided - Red
€20.00
Retail Price: €38.31
Κερδίζετε: €18.31
Brake Pads - Avid Elixir
Brake Pads - Avid Elixir
€9.58
MRP Standard Roller Kit - White
MRP Standard Roller Kit - White
€11.46
MRP AMG 28-32T ISCG - Black
MRP AMG 28-32T ISCG - Black
€100.81
Brake Pads - Hayes MX1 & MX9
Brake Pads - Hayes MX1 & MX9
€9.58