Πέμπτη 28 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 68 guests


1ο Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill Open 2013 - Η ώρα της αλήθειας

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Greek DH Cup

oikonomou winner 2013Μετά από επτά όμορφους αγώνες, μπόλικη σκόνη, πολύ ιδρώτα, πλατιά χαμόγελα και άφθονη αδρεναλίνη, βαθμολογήθηκαν 248 αναβάτες κι ένας ήταν αυτός που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς! Ο Μήτσος Οικονόμου έγινε ο αναβάτης που κατέκτησε τον τίτλο, έγινε ο πρώτος κυπελλούχος Downhill Open και γράφτηκε ιστορία. Ωστόσο, η ελληνική downhillάδικη σκηνή είναι η μεγάλη κερδισμένη με το αγωνιστικό επίπεδο να εκτινάσσεται στα ύψη!

Ακούγεται σαν ψέμα, ότι ολοκληρώθηκε στη χώρα μας Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill με επτά αγώνες (μέτρησαν τα έξι καλύτερα αποτελέσματα κάθε αναβάτη) και όμως είναι αληθινό! Το όραμα πολλών αθλητών έγινε πραγματικότητα, το επίπεδο του ελληνικού DH εκτινάχθηκε και μπήκαν γερές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Κι όλα αυτά έγιναν με την συνεργασία διοργανωτών και αθλητών. Τόσο απλά, η Ελλάδα απέκτησε Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill και το αγαπημένο μας άθλημα άρχισε να βρίσκει τον δρόμο του.
Για την πρώτη αυτή αγωνιστική χρονιά επιλέχθηκε ο τρόπος βαθμολόγησης και οι κατηγορίες της UCI και γενικά στόχος των διοργανωτών είναι να εναρμονιστούν πλήρως με τους κανονισμούς της διεθνούς ομοσπονδίας... Οι αναβάτες βαθμολογούνται με βάση την κατάταξη τους στη γενική (άσχετα με την θέση στην κατηγορία τους) το επίπεδο του συναγωνισμού ανεβαίνει και στο τέλος της χρονιάς είναι ξεκάθαρό ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής downhill σκηνής...

Στην κατηγορία Elite ο Κωνσταντίνος Ανδριώτης ήταν αυτός που έθεσε τα στάνταρ. Κατέκτησε τέσσερις νίκες πραγματοποιώντας εκπληκτικούς χρόνους και έδειξε ότι θα φτάσει χωρίς προβλήματα στην κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο ένας τραυματισμός στον αστράγαλο σε αγώνα του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Σλοβενία τον έθεσε εκτός μάχης... Κι εκεί ήταν η ώρα του Μήτσου Οικονόμου. Ο «πιστολέρο» από την Λάρισα με όπλο του τους σταθερούς τερματισμούς του στην πρώτη τετράδα και τις δύο νίκες του, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο, έκανε την υπέρβαση και πήρε τον τίτλο! Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του Κυπέλλου, να επιβραβεύονται οι αναβάτες που οδήγησαν σταθερά και αποτελεσματικά από την αρχή έως το τέλος της σεζόν... Έτσι ο Ανδριώτης περιορίστηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο τρελαμένος Γιάννης Ιωάννου έκλεισε την χρονιά στην τρίτη θέση έχοντας ανέβει τέσσερις φορές στο βάθρο της Red Bull. Ο Ιωάννου είχε ένα μέτριο ξεκίνημα στην Κρήτη, μια άσχημη πτώση στα Γιάννενα στη συνέχεια όμως έβαλε το κεφάλι κάτω και με τρία ακόμη βάθρα έφτασε στους 733 βαθμούς και στην τρίτη θέση. Η έκπληξη της χρονιάς ακούει στο όνομα Άρης Χατζηγεωργίου. Ο θεαματικός αναβάτης από την Αθήνα ήταν ο μόνος, μαζί με τον Γιάννη Κορφιάτη, που βαθμολογήθηκαν σε όλους τους αγώνες του θεσμού και δικαιώθηκε! Προτίμησε να μην ρισκάρει, οδήγησε μεθοδικά και με σταθερά αποτελέσματα στην πρώτη δεκάδα (κι ένα βάθρο) τελείωσε την χρονιά στην τέταρτη θέση της Elite και της γενικής μόλις στην δεύτερη αγωνιστική του χρονιά στο χώρο του Downhill! Ακολούθησε ο έμπειρος Κορφιάτης (5ος γενικής) που μπορεί να βαθμολογήθηκε σε όλους τους αγώνες όμως τραυματισμοί και ατυχίες τον κράτησαν μακριά από το βάθρο που ήρθε μόλις στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς... Την εξάδα της γενικής και της Elite έκλεισε ο Μάρκος Μπουρνιάς που όμως δεν ταξίδεψε στους δύο αγώνες στην Κρήτη. Ο Μπουρνιάς είναι σίγουρα ένας από τους ταχύτερους και πιο τεχνικούς αναβάτες στην Ελλάδα όμως τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και η έλλειψη ποδηλάτου DH δεν του επέτρεψαν να πρωταγωνιστήσει... Ο Χρήστος Δερβένης (που συνεχίζει να αλλάζει ποδήλατα πριν καν τα συνηθίσει) και ο ταλαντούχος Μάριος Πολλάλης συμπλήρωσαν την πρώτη οκτάδα της Elite όντας μέσα στην πρώτη δεκάδα της γενικής.


oikonomou elite winner 2013




Στην κατηγορία Junior o Πέτρος Ατσαλής (7ος γενικής) πήρε καθαρά τον τίτλο, χαμογελαστός και πάντα αλματερός. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, οδήγησε ώριμα με στόχο τον τίτλο και όχι τον εντυπωσιασμό. Αν και με τα φοβερά του άλματα φρόντισε να τραβά τα βλέμματα σε κάθε αγώνα... Έδωσε το παρών σε όλους τους αγώνες (δεν πήρε βαθμούς στην Καλαμπάκα που είχε μια άσχημη πτώση) και δικαιώθηκε όντας μόνιμα στο βάθρο της μικρής κατηγορίας. Στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας έκλεισε την χρονιά ο Νικολάκης Βασιλακάκος διεκδικώντας Oscar ατυχίας (σε κάθε αγώνα κάτι πάθαινε!), αλλά και αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον... Την τριάδα συμπλήρωσε ο Σταμάτης Κριεμάδης, ένας αναβάτης που εντυπωσίασε στο ξεκίνημα του κατακτώντας τρείς νίκες στην Junior, όμως σνόμπαρε τον αγώνα στα Γιάννενα, δεν ταξίδεψε στην Κύμη, τα Καλάβρυτα και το Ηράκλειο και έμεινε τρίτος και 20ος γενικής. Μεγάλος άτυχος της κατηγορίας ήταν ο Δημήτρης Μπαξεβάνος. Ο αναβάτης από τη Νάουσα ξεκίνησε τη σεζόν ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο όμως ένας άσχημος τραυματισμός στο νεφρό (σε διεθνή αγώνα στη Βουλγαρία) τον άφησε εκτός μάχης για το 2013 σαν φαβορί όμως για το 2014!


atsalis junior winner 2013




Εντυπωσιακός ήταν ο συναγωνισμός στην κατηγορία Master (αναβάτες 30 ετών και άνω) όπου πήραν νίκη πέντε διαφορετικοί αναβάτες, ενώ στον αγώνα στα Καλάβρυτα σημειώθηκαν περισσότερες συμμετοχές και από την Elite! Το τίτλο κατέκτησε ο συνεχώς ανερχόμενος Βαγγέλης Χριστοφοράκης (9ος γενικής) χωρίς να πάρει νίκη, αλλά με έξι σταθερούς τερματισμούς. Δεύτερος ήταν ο Βασίλης Τσιαντίκος από την Καλαμπάκα. Ο ταλαντούχος πρώην BMXer οδήγησε ταχύτατα και θεαματικά, αλλά επαγγελματικές υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά από τρεις αγώνες περιορίζοντας τον στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας (11ος γενικής). Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο super γρήγορος Ernesto Σακελαράκης που έπεσε θύμα σκαμπανεβασμάτων στην απόδοση του. Πήρε άνετα την πρώτη νίκη στο Prevantorio στα Χανιά, δεν είχε ανάλογη συνέχεια (αχ, αυτό το surf), αλλά κατάφερε να κλείσει την χρονιά στην 14η θέση της γενικής. Τρεις ακόμη αναβάτες που ξεχώρισαν στην Master ήταν ο Τίμος Τσιντσικλόγλου και ο Noel Camateras που πήραν από μια νίκη και ο Σπύρος Σαρτζετάκης που ανέβηκε τρεις φορές στο βάθρο. Αυτοί συμπλήρωσαν και την πρώτη εξάδα.


christoforakis master winner 2013




Σαφώς πιο χαλαρή και φιλική ήταν η ατμόσφαιρα στην κατηγορία Veteran (40 ετών και άνω) όπου συνολικά συμμετείχαν πάνω από 16 αθλητές δείχνοντας τη δυναμική της κατηγορίας. Με τους περισσότερους βαθμούς έκλεισε την χρονιά ο Φώτης Σκαρής που παρά τον πολύ άσχημο τραυματισμό του στον αγώνα στα Γιάννενα, έκλεισε την χρονιά στην 25η θέση της γενικής. Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Πολυχρόνης Λουλάκης με την πολύ καλή του παρουσία στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς και τρίτος ήταν ο Γιώργος Μαυριγιαννάκης.


skaris veteran winner 2013




Στην κατηγορία γυναικών ήταν η Ειρήνη Μαυράκη αυτή που κράτησε ψηλά τη... ροζ σημαία! Αγωνίστηκε σε τέσσερις αγώνες και πήρε τον τίτλο όντας στην 65η θέση της γενικής. Το αγωνιστικό παρών έδωσε και η παγκόσμια Μαρία Μιχαλογιαννάκη που πήρε τη νίκη στον μοναδικό αγώνα που αγωνίστηκε, στο Ηράκλειο. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να δούμε περισσότερες κοπέλες στις κατηφορικές πίστες...

Έτσι έκλεισε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill παρά το γεγονός ότι κάποιοι από το χώρο επιθυμούσαν το αντίθετο. Γενικά είδαμε άρτιες διοργανώσεις, όμορφες πίστες και ανεβασμένο επίπεδο, ενώ τα πολύ καλά video του Μανώλη Αρμουτάκη πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο και τους επτά αγώνες. Το ελληνικό DH έχει πάρει φόρα για τα καλά, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill Open 2014 και θέλουμε την στήριξη σου!

mavraki women winner 2013




Και του χρόνου!

Να σημειώσουμε ότι την έμπνευση για το Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill την είχε ο Σωτήρης Γκόντας (Γιάννενα) μαζί με τον Μπάμπη Χαϊδεμενάκη (Κρήτη) και με την βοήθεια του Φώτη Σκαρή, του Τίμου Τσιντσικλόγλου και του Γιάννη Μαρίνου έκαναν ένα όνειρο πραγματικότητα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όλους τους διοργανωτές και αθλητές που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του θεσμού. Η συνεργασία είναι το παν για την επιτυχημένη συνέχεια...

Η απονομή των Κυπελλούχων θα πραγματοποιηθεί στις 25/1/2014 σε χώρο στην Αθήνα με άφθονα Red Bull και τρελό κέφι. Παράλληλα θα γίνει η επίσημη προβολή της ολοκληρωμένης ταινίας του Μανώλη Αρμουτάκη με πλάνα από όλους τους αγώνες της χρονιάς. Θα είμαστε όλοι εκεί!!!





Κείμενο: Φώτης Σκαρής - Gravity Freaks  gravity freaks logo
Σχόλια (4)Add Comment
grshindig
...
γραμμένο από grshindig, Δεκέμβριος 05, 2013
yeah dudes...pame gia alla smilies/grin.gif
stelios1997
...
γραμμένο από stelios1997, Δεκέμβριος 04, 2013
Sigharitiria se olh tin omada pou doulepse sklira fia tin pragmatopihsh olon ton agonon (ante na paro kai ego DHbike na trekso kai ego se kapoiuous agones to 2014) xeretismata apo Xalkidikh!!
0
...
γραμμένο από γιωργος καραπαναγιωτης, Δεκέμβριος 04, 2013
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΚΑΝΑ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΛΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ
cherouvim
...
γραμμένο από cherouvim, Δεκέμβριος 04, 2013
Μπράβο σε αυτούς που δουλέψανε για να γίνει το κύπελλο αλλά και ο κάθε αγώνας πραγματικότητα.

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy