Πέμπτη 28 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 79 guests


Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατάβασης DH 2014 - Το στοίχημα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Αποτελέσματα Αγώνων

danis-karamixailidis-dh-vasilitsaΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ DOWNHILL 2014
Χ.Κ. Βασιλίτσας, Γρεβενά, 11-12/10

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε αγώνας Downhill στο Χ.Κ. Βασιλίτσας και μάλιστα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! Οι Ομοσπονδίες Ποδηλασίας και Χιονοδρομίας συνεργάστηκαν σωστά και με τον Δάνη Καραμιχαηλίδη Πρωταθλητή γύρισαν μια νέα σελίδα στην ιστορία της ορεινής ποδηλασίας...

Με τα fiveten σου να κρέμονται στον αέρα απολαμβάνεις την μαγευτική θέα από την οροσειρά του Σμόλικα. Ναι, βρίσκεσαι σε lift με το DH bike σου παρέα, συμμετέχεις σε αγώνα κατάβασης στην Ελλάδα και... δεν ονειρεύεσαι! Αντίστοιχη αίσθηση βέβαια, είχαν νιώσει οι λιγοστοί που αγωνίστηκαν πέρσι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Καρπενήσι, μόνο που δεν υπήρχε πίστα... Για το 2014 η Ομοσπονδία ποδηλασίας σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Χ.Κ. Βασιλίτσας επιστράτευσαν κάποιους riders-builders με στόχο να δημιουργήσουν μια πίστα όπου θα μπορούσε να διεξαχθεί αγώνας και το πέτυχαν. Ο Γιάννης Μαρίνος σε συνεργασία με τον Δάνη Καραμιχηλίδη και άλλους local builders δημιούργησαν ένα απολαυστικό flow trail μήκους 1,6km που περιλάμβανε τρία ξύλινα άλματα, δύο wallrides, αρκετά μπερμάκια, αλλά κι ένα ζόρικο rock garden, αρνητικές κλίσεις κι ένα απότομο drop in. Γενικά είχε φοβερή ροή και μόνο πριν τον τερματισμό χρειάζονταν ζόρικο πετάλι. Η διαδρομή ελίσσονταν μέσα στις οξιές και είχε νωπό χώμα και ένα χαλί από φύλλα. Τα χρώματα ήταν μαγευτικά και η οδήγηση ευχάριστη χωρίς άγχος. Με λίγα λόγια ο βαθμός δυσκολίας της πίστας κρίνεται μέτριος και ο βαθμός απόλαυσης υψηλός! Αν υπολογίσουμε την φοβερή λιακάδα και το πολύ ευχάριστο κλίμα μεταξύ των αγωνιζόμενων τότε έχουμε ένα πετυχημένο αγωνιστικό διήμερο...

lift-1-dh-vasilitsa h-anthoula-zisimopoulou-kai-o-giannhs-marinos-dh-vasilitsa


Με τους αναβάτες που ήταν εκεί από το πρωί να έχουν απολαύσει διψήφιο αριθμό καταβάσεων, όλα ήταν έτοιμα για τους προκριματικούς αρχικά στην κατηγορία του Πρωταθλήματος και στη συνέχεια στις κατηγορίες Open. Συνολικά 70 αθλητές έδωσαν το παρών και 20 εξ' αυτών αγωνίστηκαν με δελτία. Ταχύτερος όλων -όπως ήταν αναμενόμενο- ο τοπικός Δάνης Καραμιχαηλίδης που καβάλα σε ένα NS Soda κυριολεκτικά πέταγε σε κάθε σημείο του μονοπατιού. Με χρόνο 2:29.150 ήταν ο μόνος που έσπασε το φράγμα των 2:30 με την πίστα να γλιστρά σε πολλά σκιερά της τμήματα... Με φουλ τσαμπουκά κατέβηκε και ο Ελισσαίος Γουβής (2:33.697) κι έδειξε έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο... Πραγματικά μας τρόμαξε με το πέρασμα του στο rockgarden πριν τον τερματισμό! Ένα σκαλοπάτι πιο πίσω ο νεαρός Γρηγόρης Τσαλαφούτας (2:41.303) από την Λαμία και ο Άρης Χατζηγεωργίου (2:41.820) που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με δελτίο. Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η επιστροφή του Μπάμπη Χαϊδεμενάκη, στους αγώνες DH. Ο πολυπρωταθλητής από τα Χανιά προκρίθηκε με τον πέμπτο χρόνο (2:43.560), αφήνοντας μόλις 1'' πίσω του τον Μάριο Παπασιμακόπουλο που συμπλήρωσε την εξάδα.

lift-2-dh-vasilitsa wing-team-lift-dh-vasilitsa


Χαμός και στον προκριματικό για τις κατηγορίες Open. Ο Άρης Χατζηγεωργίου (2:30.566) μπορεί να προκρίθηκε άνετα πρώτος στην Elite, ωστόσο χαμός έγινε στην κατηγορία master! Συμμετείχαν 22 αναβάτες με τον Χάρη Παπανικολάου (2:37.660) να δείχνει το δρόμο. Από κοντά ο Σωτήρης Γκόντας (2:40.730) που αν και είχε κάνει λίγες καταβάσεις πριν την χρονομέτρηση, έδειξε ότι δεν μασάει! Τρίτος προκρίθηκε ο Νίκος Φινίδης που όπου μπορούσε πρόσφερε θέαμα και τέταρτος ο Σπύρος Σαρτζετάκης (2:47.600).

Τρεις Veterans έδωσαν το παρών με τον Φώτη Σκαρή (2:49.300) έτοιμο για μια ακόμη νίκη.

Μόνο θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός της συμμετοχής τεσσάρων γυναικών στον αγώνα με την Ειρήνη Μαυράκη (3:17.8840) να ηγείται.

aris-chatzigeorgiou-dh-vasilitsa charisios-papanikolaou-dh-vasilitsa


Την Κυριακή -μετά από ελεύθερα δοκιμαστικά καβάλα στα λιφτ- το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τον δεύτερο προκριματικό της Open, δηλαδή για τους 13 που δεν πρόλαβαν να χρονομετρηθούν το Σάββατο. Το τερέν ήταν ιδανικό, ο ήλιος απολαυστικός και όλοι ρίχτηκαν στην μάχη με super ανεβασμένη ψυχολογία. Εκτός ίσως από τον τοπικό Δάνη Καραμιχαηλίδη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος καθώς αγωνίζονταν στην "πίστα του" και μπροστά σε συγγενείς και φίλους. Το έντονο stress του στοίχισε ένα κακό ξεκίνημα στον τελικό, έμεινε συγκεντρωμένος όμως, οδήγησε αποτελεσματικά και κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη και να στεφθεί για δεύτερη φορά Πρωταθλητής βελτιώνοντας θεαματικά τον χρόνο του (2:22.264). Μια ακόμη εντυπωσιακή κατάβαση έκανε ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας (2:27.230) που αν και 18 ετών αγωνίστηκε στην κατηγορία ανδρών, ελλείψει άλλων Junior με δελτία, και ανέβηκε παλικαρίσια στο δεύτερο σκαλί του βάθρου! Που να προπονηθεί και με το νέο του Giant... Στους τελευταίους αγώνες DH ο Άρης Χατζηγεωργίου φλερτάρει το βάθρο και στην Βασιλίτσα βρήκε την ευκαιρία να το πετύχει. Κατέβηκε σε 2:30.520 περνώντας στον αέρα το rockgarden και πήρε την τρίτη θέση, μπροστά από τον Μάριο Παπασιμακόπουλο (2:32.540) που είχε μια μικρή έξοδο. Μια ακόμη καθαρή κατάβαση από τον Μπάμπη Χαϊδεμενάκη (2:33.900) που του χάρησε την θέση. Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο μετά τον προκριματικό, ο Μπάμπης και η υπόλοιπη ομάδα από τα Χανιά ταξίδεψαν στην Σφενδάμη όπου αγωνίστηκαν σε νυκτερινό αγώνα mtb μήκους 21km! Μια πτώση έκοψε την φόρα του Ελισσαίου Γουβή (2:35.477) και τον άφησε στην έκτη θέση.

eirini-mauraki-dh-vasilitsa sartzetakis-spiros-dh-vasilitsa


Στην κατηγορία γυναικών η Ειρήνη Μαυράκη (3:09.543) στέφθηκε πρωταθλήτρια με την Ανθούλα Ζησιμοπούλου στη δεύτερη θέση, ωστόσο στο βάθρο ανέβηκε και η Αναστασιά Κωττά η οποία αγωνίστηκε στην Open.

Αποτελέσματα ΕΟΠ
panellinio 2014 eop



Μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου τελικού περάσαμε άμεσα στην αγωνιστική δράση της Open με την πίστα να έχει στεγνώσει παντού και να έχει γίνει πολύ γρήγορη. Δυστυχώς κάποιοι επενέβησαν και αφαιρώντας κάποιες πέτρες από το rockgarden, διευκόλυναν ακόμη περισσότερο το έργο των αθλητών... Κρίμα ελπίζουμε να περιοριστεί σύντομα αυτό το φαινόμενο...


Στην κατηγορία Elite ήταν ο Άρης Χατζηγεωργίου (2:14.747) αυτός που μπήκε ζεστός από τον αγώνα του Πρωτθλήματος και κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του κόβοντας την ανάσα με το τελευταίο του άλμα! Με πολύ καλές καταβάσεις ο Γιάννης Κάππας (2:30.497) και ο Μάριος Καρπουζάς (2:38.970), αμφότεροι από το Βόλο, πάτησαν για πρώτη φορά βάθρο, ενώ πανευτυχής με την επίδοση του ήταν ο Μιχάλης Μπερτσιμάς (2:41.803) που πήρε μια τέταρτη θέση που ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί!!! Πέμπτος ήταν ο επίσης 19χρονος Τάσος Νυδραίος (2:45.216) και την εξάδα συμπλήρωσε ο Λαρισαίος Γιώργος Τουρσουνίδης (2:49.336).

Στην κατηγορία Junior (Open) αγωνίστηκαν τέσσερις αναβάτες και ο rookie Βασίλης Αραμπατζής (2:37.516) έκανε την έκπληξη πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της καριέρας του! Δεύτερος ήταν ο Κώστας Παπαπέτρος (2:42.127) και τρίτος ο Δημήτρης Μιχαλακίδης (3:04.837).

Στην κατηγορία Master ο Χάρης Παπανικολάου (2:19.526) οδήγησε όμορφα και αποτελεσματικά το Turner του και πήρε τη νίκη σκαρφαλώνοντας παράλληλα στη δεύτερη θέση της γενικής! Οριακά πίσω του ο Θεσσαλονικιός Νίκος Φινίδης (2:21.460) που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου όντας ο ταχύτερος αναβάτης του δυνατού Crew από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Μπορεί στα 32 του να μην έχει αγωνιστική εμπειρία ο Κώστας Κωστόπουλος από την Μακρακώμη, έχει όμως πολύ τρέλα και με χρόνο 2:28.697 πήρε πανάξια την τρίτη θέση. Εκτός βάθρου έμεινε ο φιλόδοξος Σπύρος Σαρτζετάκης (2:31.390) που αν δεν είχε πτώση μπορούσε να διεκδικήσει μετάλλιο, και πέμπτος ήταν ο Τίμος Τσιντσικλόγλου (2:32.702) που αγωνίστηκε με φουλ οικογενειακή υποστήριξη!

Στην κατηγορία Veteran ο Φώτης Σκαρής (2:48.540) ήταν νικητής, με τον Τάκη Καρβελά (3:26.964) δεύτερο και τον snowboarder Γεράσιμο "Γέρο" Αβραμίδη (3:28.293) τρίτο.

panellinio 2014 open

aponomi-panellinio-protathlima-dh-vasilitsa
sthn-ekkinhsh-dh-vasilitsa


Όσοι τυχεροί ταξίδεψαν στην Βασιλίτσα είναι σίγουρο ότι απόλαυσαν riding και πέρασαν καλά, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι πλέον φαίνεται υπαρκτή η πιθανότητα δημιουργία ποδηλατικού πάρκου στο Χιονοδρομικό! Ας ελπίσουμε ότι οι αναβάτες θα κερδίσουν το στοίχημα και από το 2015 δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος για να ανέβουν σε λιφτ...

Η φοβερή αυτή αγωνιστική χρονιά για το ελληνικό DH θα λάβει τέλος στις 1-2 Νοεμβρίου στο Forest Gam στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθεί ο όγδοος και τελευταίος αγώνας του Πανελλήνιου Κυπέλλου DH Open, θα είμαστε όλοι εκεί!




-Απολαυστική ήταν η πίστα και πολύ παιχνιδιάρικη, σίγουρα μπορεί να αναβαθμιστεί, ωστόσο το Χ.Κ. Βασιλίτυσας έχει τεράστιες δυνατότητες για να κατασκευαστούν πίστες κάθε δυσκολίας. Η διάθεση υπάρχει, απλά πρέπει να καταλάβουν οι αναβάτες ότι πρέπει να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.

-Συγχαρητήρια αξίζουν στον Μήτσο Οικονόμου που αν και τραυματίας έδωσε το παρών σαν θεατής στον αγώνα, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν δείχνοντας την πραγματική του αγάπη για το σπορ, αλλά και την φοβερή ομάδα του Amanita DH Stomio.
-Δωρεάν ήταν η συμμετοχή τόσο για τους αθλητές για δελτία όσο και στην κατηγορία Open, δείχνοντας η Ομοσπονδία εμπράκτως ότι θέλει να βοηθήσει το άθλημα του DH. Παράλληλα απονεμήθηκαν Jersey πρωταθλητή και στις κατηγορίες Open για πρώτη φορά...
-Σωστή ήταν η διοργάνωση και ιδανικές οι συνθήκες. Η αρχή έγινε με σωστό τρόπο και ελπίζουμε η συνεργασία Ε.Ο.Π. Και Ε.Ο.Χ. Να φέρει καρπούς...


κείμενο: Φώτης Σκαρής - Gravity Freaks
Φωτό άρθρου: Θοδωρής Ερμίλιος - Red Bull Hellas
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy