Enduro MTB Days in Olympus - more info

Εκτύπωση

Tracks & More - Διαδρομές

Ετοιμαστείτε για την πιο επική ποδηλατική διάσχιση!!

mtb days in olympus06Στο άκουσμα του ονόματος Όλυμπος ανατρίχιαζα. Πρώτη φορά άκουσα για ατό το θεριό στο σχολείο. Το ότι ήταν το ψηλότερο σημείο στην Ελλάδα με μάγευε. Τότε δεν υπήρχε πρόσβαση στους υπολογιστές για να το googlάρω και να έχω εικόνα, οπότε το έστησα με τη φαντασία μου και με λιγοστές πληροφορίες ανθρώπων που συνήθως δεν είχαν ιδέα. Βρήκα ελάχιστα αποκόμματα σε εφημερίδες και αργότερα μαθαίνοντας να ερευνώ βρήκα αρκετά βιβλία, δυστυχώς τα πιο πολλά για τη μυθολογία που αν και ενδιαφέρουσα δεν ήταν αυτό που ζητούσα.

Κάποια στιγμή, γύρω στα 20 ένας φίλος μου πρότεινε να κάνουμε κάτι «δυνατό». Εκείνη την περίοδο μια τέτοια εμπειρία ήταν αυτό που ζητούσα. Με ελάχιστους χάρτες, βαριά ποδήλατα και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο διασχίσαμε το Πήλιο, το Μαυροβούνι, τον Κίσσαβο, τον κάτω Όλυμπο, τον Όλυμπο, τα Πιέρια και φτάσαμε μέχρι τη Χαλκιδική ...νομίζω τότε κάπως γεννήθηκε η ιδέα των Enduro Days...

Το 2014 έγινε το 1ο στο Πήλιο και επαναλήφθηκε πολύ αναβαθμισμένο το 2015. Για το 2016 τα πλάνα μεγάλωσαν και με την πολύτιμη βοήθεια του Μήτσου Οικονόμου και άλλων φίλων τα Enduro Days έγιναν 3. Το 1ο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στον Κίσσαβο στις 7-8 Μαΐου, η ώρα για το 2ο πλησιάζει (23-24 Ιουλίου) και το 3ο θα κλείσει τον κύκλο στο Πήλιο το Σεπτέμβρη με έναν αγώνα γιορτή!

mtb days in olympus07

Ο Όλυμπος είναι βραχώδης και δυσπρόσιτος, ωστόσο η δυτική, η άγνωστη πλευρά του, με τα απομονωμένα μονοπάτια και τις ψηλότερες κορφές υπάρχει ένας ποδηλατικός παράδεισος. Δεν αναφέρομαι τόσο στην ποιότητα των μονοπατιών που είναι χαραγμένα από πολλών γενεών βήματα και από τα κοπάδια των αγελάδων. Μιλάω πιο πολύ για το τοπίο. Για το μεγαλείο του να βρίσκεται κάποιος σε ένα τόπο αναλλοίωτο, έτσι ακριβώς όπως τον είδαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι πρώτοι κατακτητές της κορυφής.

mtb days in olympus08

Το Enduro Days στον Όλυμπο είναι το πιο επικό 2ήμερο που μπορεί να ζήσει κάποιος με τους φίλους του και το ποδήλατο του στην Ελλάδα!

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο 23 Ιουλίου
4:00 μμ συνάντηση στο χωριό Καρυά Ολύμπου και μεταφορά με αυτοκίνητα της διοργάνωσης μέχρι το χωριό Καλύβια που είναι σε απόσταση 25 χλμ. Εκεί ξεκινάει ο χωματόδρομος που θα μας ανεβάσει μέχρι τα 2000 μ. υψόμετρο. Τα επόμενα 15 χλμ. είναι σε κακοτράχαλο χωματόδρομο και τα ποδήλατα θα πρέπει να είναι καλά δεμένα. Στο σημείο που μας αφήνουν τα αυτοκίνητα το τοπίο αλλάζει τελείως, παίρνουμε μια στροφή και ξαφνικά η θέα μπρος τον κάμπο κόβεται, είμαστε ανάμεσα από κορυφές και βαθιές χαράδρες. Μένουν περίπου 10 χλμ. πετάλι μέχρι την καλύβα Χρηστάκη με 450 μ. υψομετρικά. Εκεί που μας αφήνουν τα αυτοκίνητα συνεχίζει ένας βραχώδης χωματόδρομος. Κοιτάζοντας προς τη Μεγάλη Γούρνα ο καπνός θα φαίνεται από μακριά και πλησιάζοντας θα είναι έτοιμα τα ψητά. Για τη διαμονή μας υπάρχουν 30 κρεβάτια διαθέσιμα στο καταφύγιο ανάγκης για τους πιο γηραιούς και ντελικάτους, για τους υπόλοιπους θα υπάρχουν έτοιμες στημένες σκηνές.

mtb days in olympus02

Κυριακή 24 Ιουλίου
Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος τρώμε πρωινό και ξεκινάμε την ανάβαση προς την κορυφή. 40 λεπτά σπρώξιμο και φτάσαμε στο διάσελο. Εκεί αφήνουμε τα ποδήλατα και περπατάμε 15 λεπτά μέχρι την 2η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, το Σκολιό, με 2912 μέτρα ύψος. Μπροστά μας είναι το σύμπλεγμα του Μύτικα, απέναντι μας ο Αγιαντώνης και πίσω μας η βαθιά χαράδρα. Ο ήλιος έχει ανατείλει και η κατεύθυνση μας είναι νότια προς το ΚΕΟΑΧ. Συναντάμε το καταφύγιο ανάγκης και από εκεί χωρίς σαφές μονοπάτι πάμε ανάμεσα στις κορυφές Κακάβρακας και Μεταμόρφωση. Οι 2 τέλεια σχηματισμένες κορυφές μοιάζουν με στήθη, τα στήθη της Αφροδίτης όπως ένας καλός φίλος και γνώστης του βουνού τα αποκαλεί. Από το στέρνο λοιπόν της Αφροδίτης ξεκινάει η κατάβαση μας με μήκος 14 χλμ. 7 χλμ μονοπάτι που συντηρήθηκε με τη συνέργεια του Enduro Days και του Olympus Mythical Trail, 6 χλμ. χωματόδρομος και άλλο 1 χλμ. μονοπάτι μέσα από το χωριό και την πλατεία της Καρυάς όπου αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας την προηγούμενη μέρα.

mtb days in olympus04

Συμμετοχή:
Η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης μας αναγκάζει να κρατήσουμε τον αριθμό των συμμετοχών στις 80. Οι 80 συμμετέχοντες που θα μοιραστούμε αυτή την εμπειρία πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν κατανοήσει καλά τι πάνε να κάνουν. Ο Όλυμπος θέλει παραπάνω σεβασμό από οποιοδήποτε άλλο βουνό και κεφάλι χαμηλωμένο. Δεν έχει καμία σχέση με αγώνες και κανείς δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κανέναν. Το Enduro days στον Όλυμπο είναι ένα προσκύνημα στο βουνό και μια επική περιπέτεια που λίγες φορές στη ζωή μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε.

mtb days in olympus05

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και κατάθεση προκαταβολής 20 ευρώ στο λογαριασμό Alpha Bank αρ. λογαριασμού 294-002101-047908 ΙΒΑΝ GR47 0140 2940 2940 0210 1047 908 δικαιούχος Αλέξανδρος Πετρούτσος. Το κόστος για το 2ήμερο είναι 50 ευρώ/άτομο. Στην αιτιολογία είναι απαραίτητο όνομα καταθέτη. Τα υπόλοιπα 30 ευρώ θα δοθούν στη γραμματεία που θα λειτουργεί το Σάββατο 23 Ιουλίου στην πλατεία της Καρυάς λίγο πριν την εκκίνηση μας. Το αντίτιμο των 50 ευρώ ισχύει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Για όσους κάνουν κατάθεση από τις 11 Ιουλίου και μετά το αντίτιμο θα είναι 60 ευρώ και οι συμμετοχές κλείνουν την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

mtb days in olympus03Περιλαμβάνει:

Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ο εξοπλισμός σε κάθε ποδηλατική περιπέτεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στον Όλυμπο ακόμα μεγαλύτερο, ακολουθεί μια λίστα με τα απαραίτητα:

Νερό, μπάρες, τρόφιμα και ότι άλλο είναι απαραίτητο το παρέχουμε εμείς. Καλό είναι να προτιμήσετε φλάτ πετάλια για να γλιτώσετε φθορά στα SPD και όχι πολύ σκληρό παπούτσι.

Τη φωτογραφική κάλυψη αναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ο φωτογράφος των μεγαλύτερων ορεινών διοργανώσεων Μπάμπης Γκιρτζιώτης. Συνολικά θα εργαστούν 30 άτομα για να φέρουν εις πέρας τη διοργάνωση. Ανάμεσα τους ιδιαίτερη θέση έχουν ο Γιάννης Μαυρουδής που είναι ο άνθρωπος που κάναμε μαζί τη διαδρομή για 1η φορά, ο Μήτσος οικονόμου που με τη βοήθεια και τη στήριξη του το Enduro Days γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και ο Σάκης Πιτένης, πολύτιμος συνεργάτης και διοργανωτής του Faethon Olympus Marathon. Το μονοπάτι που θα χρησιμοποιηθεί συντηρήθηκε σε συνεργασία με τη διοργάνωση Olympus Mythical Trail και είναι η απόδειξη πως όταν υπάρχει αγάπη για το βουνό και όρεξη για δουλειά όλα γίνονται πιο εύκολα και πιο ωραία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς, δωροθέτες και χορηγούς επικοινωνίας (Moustakas Bikes, Pharmnet.gr, Bos Suspension, Life Cycles, Defeet, Φαρμακείο Σ.Βλιώρα, Sela.gr και Downhill.gr) και το μεγαλύτερο σε όλους όσους συμμετέχοντας βοηθάτε στην ύπαρξη μονοπατιών και στην εδραίωση του Enduro Days.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις επισκεφτείτε τη σελίδα του Event: https://www.facebook.com/events/1783892091855604/

mtb days in olympus01

Καλή αντάμωση,
Χαιρετισμούς από τα 2450 μ. υψόμετρο!

Πηγή: Sela.gr

mtb days in olympus09