Πέμπτη 28 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 69 guests


Enduro MTB Days in Pelion - Enduro Greek Series #4

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Αποτελέσματα Αγώνων

enduro mtb days in pelion 2018 coverΘα ξεκινήσω από το τέλος γιατί στο τέλος λέγονται συνήθως τα πιο σημαντικά. Ο αγώνας αυτός τελείωσε και μαζί τελείωσε μια μακρά περίοδος καθαρισμού μονοπατιών και οργάνωσης για εμένα. Τα Enduro Days μετράνε 5 χρόνια ζωής και 7 διοργανώσεις. Το ραντεβού στο Πήλιο είναι σχεδόν καθιερωμένο κάθε φθινόπωρο. Μεγάλη συμβολή στην πραγματοποίηση αυτών των events έχουν οι άνθρωποι και οι εταιρίες που με στηρίζουν. Θα ξεκινήσω λοιπόν ευχαριστώντας αυτούς: Ευχαριστώ τα Moustakas Bikes γιατί η χορηγία τους είναι η «μαγιά» -που λέμε- για να ξεκινήσω κάθε φορά. Το ηλεκτρονικό φαρμακείο Pharmnet.gr που επίσης σε κάθε διοργάνωση είναι δίπλα μου, την Paradox Kinetics και την Endura Official. Όλη αυτή η στήριξη δε θα είχε νόημα αν τα Enduro Days δεν είχαν καταξιωθεί στη συνείδηση των αναβατών που τους ευχαριστώ περισσότερο απ' όλους που τίμησαν τη διοργάνωση με την παρουσία τους.

Επίσης ευχαριστώ κάποιους που συνήθως ξεχνιούνται ή υποτιμάται η συμβολή τους, τους εθελοντές που όλοι είναι φίλοι που θυσίασαν την Κυριακή τους για να με βοηθήσουν, την ομάδα διασωστών , το γιατρό και τον οδηγό του ασθενοφόρου που επενέβησαν 2 φορές αποτελεσματικά και η παρουσία τους ήταν απαραίτητη.

Η βασική διαφορά των προηγούμενων Enduro Days σε σχέση με αυτό του 2018 είναι ότι αποτέλεσε αγώνα που συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλους 4 στο καλεντάρι του πανελληνίου κυπέλου Enduro. Παρότι το βαθμολογικό ενδιαφέρον αύξησε τον ανταγωνισμό οι περισσότεροι αναβάτες βρήκαν αυτό που ήθελαν, ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο, με υπέροχο καιρό στο Πήλιο ενώ αυτοί που κυνηγάνε την κατάταξη αναμετρήθηκαν σε απαιτητικά μονοπάτια.

Αυτό που «σημάδεψε» τα δοκιμαστικά του Σαββάτου ήταν η συνάντηση κάποιον αναβατών με το τοπικό τραίνο που εκτελεί το δρομολόγιο Ανω Λεχώνια – Μηλιές. Ενώ η επίσημη αρχή του ΟΣΕ ενημερώθηκε, ο μηχανοδηγός δεν ήταν ενήμερος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση και να τεθεί ακόμα και ζήτημα ασφάλειας. Μετά από επικοινωνία με τον ΟΣΕ και την αστυνομία κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξει η διαδρομή αργά το απόγευμα. Πράγμα που σήμαινε ότι όλο το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα άλλαξε. Η 3η ειδική έγινε 1η, κόπηκε τελείως η γραμμή του τραίνου από τη διαδρομή, συνδετικός χωματόδρομος καθώς και ένα μικρό συνδετικό μονοπάτι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το να γνωρίζει ο διοργανωτής την περιοχή και τις εναλλακτικές πολύ καλά είναι ζωτικής σημασίας. Οι εθελοντές μένουν παραπάνω ώρες άπραγοι περιμένοντας τους αναβάτες και άλλοι έχουν να ακολουθήσουν νέες οδηγίες. Δύσκολο πράγμα αλλά στο Πήλιο έγινε.

Τελικά η διαδρομή άλλαξε χωρίς να δημιουργήσει μπέρδεμα, οι εθελοντές και οι διασώστες περίμεναν υπομονετικά χωρίς να παραπονεθούν ή να αφήσουν τις θέσεις τους. Αρκετοί αναβάτες περίμεναν για ώρα τη μεταφορά τους από την 1η στη 2η νέα ειδική. Η αναμονή κουράζει ωστόσο δεν ήταν πολύ παραπάνω από την ώρα που θα έκαναν πετάλι στα συνδετικά εάν δεν είχα αλλάξει η διαδρομή.

Το Σάββατο, πριν μάθω ότι είμαι αναγκασμένος να αλλάξω τη διαδρομή είχα ζητήσει την επιείκεια από 2 φίλους αναβάτες που μου είπαν ότι θα έπρεπε να έχω φτιάξει κάποια μεγάλα άλματα. «Το 90% των πραγμάτων τα κάνω μόνος μου, δε γίνονται όλα, επιείκεια μάγκες». Το ίδιο ζήτησα και για τις καθυστερήσεις από τους υπόλοιπους, όχι από λύπηση αλλά σαν ένα δείγμα αναγνώρισης και κατανόησης. Όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά και αν σε κάποιον μένει άσχημη ανάμνηση εύχομαι με τον καιρό ν' αλλάξει.

Στο αγωνιστικό κομμάτι μεγάλη επιτυχία για τη διοργάνωση ήταν ότι είχαμε μια πολύ ανταγωνιστική και με πολύ ωραίο τρόπο κατηγορία γυναικών. Η Βάσω Λαζοπούλου με μεγάλο παρελθόν στο Cross Country θεωρείται πλέον έμπειρη και στο Enduro, έτσι πήρε την 1η θέση στην κατηγορία γυναικών. Η Iron Barbie Μαρία Πανταζή βγήκε από τις παλαίστρες του Kick Boxing κι έδωσε μια δυνατή μάχη στα μονοπάτια στον 1ο της αγώνα Enduro. Στην 3η θέση ήταν η Ευτυχία Μουζάκη με ένα εντελώς διαφορετικό background στο ορεινό τρέξιμο.

Τα e-bikes ήταν πολλά μέσα στα μονοπάτια. Ο κινητήρας της Paradox Kinetics γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ωστόσο μόνο ο Σπύρος Πρέκας χρονομετρήθηκε, ανέβηκε στο βάθρο και το είχε όλο δικό του! Δε θα έπρεπε να μιλάμε εδώ τόσο πολύ για τις ηλικίες αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο «γέρος» το πήγαινε τάπα!

Τα hardtail δοκιμάστηκαν σκληρά στα τμήματα με τα καλντερίμια και ο πιο έμπειρος απ' όλους, ο Γιάννης Αλατζογίαννης έκανε τον καλύτερο χρόνο, 2ος ο λόκαλ του προηγούμενου αγώνα στη Οίτη Γιώργος Κοντός και 3ος ο Marc Bulhozer.

Στους Master τις 2 πρώτες θέσεις πήραν οι ολντσκουλάδες Ερνέστος Σακελλαράκης και Αντώνης Αλιφακιώτης αφήνοντας 3ο τον Γιάννη Γιάνναρο. 4ος έμεινε ο Δημήτρης Πατσαλός που σε κάθε αγώνα είναι παρόν και 5ος ο Αλέξανδρος Μπάτης.

Στους Junior ο Σωκράτης Ζώτος άφησε τους πάντες άφωνους. Όχι μόνο πήρε την 1η θέση στην κατηγορία του αλλά βγήκε και 2ος γενικής πίσω από τον νικητή του προηγούμενου αγώνα της Οίτης Γρηγόρη Τσαλαφούτα έχοντας αφήσει πίσω του τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων αγώνων. Στα 14 του χρόνια μοιάζει έτοιμος να αναδειχτεί και να μας κάνει να μιλάμε για αυτόν! 2ος στη junior τερμάτισε ο Παναγιώτης Βαλίλης , 3ος ο Κυριάκος Παραβάντης, 4ος ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και 5ος ο Δημήτρης Αντωνούλης. Στη Junior αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε το μέλλον του Enduro MTB. Οι πιτσιρικάδες πήγαν γρήγορα, το ευχαριστήθηκαν και η συμπεριφορά τους ήταν άψογη, ωραίο μέλλον!

Ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας έχοντας φορτωμένο πρόγραμμα με αγώνες Enduro και Downhill δείχνει όχι μόνο να μην κουράζεται αλλά να είναι και σε απίστευτή φόρμα. Ζορίστηκε λίγο από τον πιτσιρικά αλλά επικράτησε εύκολα στην κατηγορία men. Στο 2ο σκαλί βρέθηκε ο Αποστόλης Βελόκας και στην 3η, 4η και 5η θέση οι Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Ελισσαίος Γούβης και Δάνης Καραμιχαηλίδης που πήγαν σε λίγο παρακάτω θέσεις από ότι τους έχουμε συνηθίσει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πήγαν πιο κρατημένα. Μικροατυχίες, η πτώση του Ελισσαίου στην 1η ειδική, και η συνάντηση του Δάνη με εμπόδιο μέσα στη διαδρομή έφεραν ανακατατάξεις στο βάθρο.

enduro mtb days in pelion 2018 podium

Το διήμερο είχα μεγάλη ένταση, σωστά στημένα μονοπάτια και αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση με το τραίνο θα μιλούσαμε για έναν άψογο αγώνα. Οι ειδικές με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους σε συνδυασμό με το τοπίο του Πηλίου και τον καλό καιρό ικανοποίησαν τους αναβάτες. Το Πήλιο είναι ένας ιδανικός προορισμός για Enduro MTB και το υπάρχον δίκτυο ήδη αρκετό για να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις.

Το 2019 η διαδρομή θα είναι πάλι διαφορετική, θα θυμηθούμε όμως πάλι τα ψηλά μονοπάτια στις οξιές και την κορυφογραμμή. Το επόμενο Enduro Days όχι μόνο θα διατηρήσει τον epic χαρακτήρα του αλλά θα τον αναδείξει ακόμα περισσότερο!
Το προηγούμενο «δώρο» για τους 10 πρώτους που θα διάβαζαν το κείμενο «σεντόνι» που έγραψα ξεχάστηκε, κανέναν δεν κέρασα μπύρα και ζητώ συγνώμη, το ξέχασα. Σε αυτό λέω να κάνω ένα πιο απλό «δώρο» που να είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί. Όποιος λοιπόν διάβασε όλο αυτό το κείμενο σε αυτό το σημείο μαθαίνει ότι στόχος για το 2019 είναι να επαναληφθεί το Enduro Days στις ψηλές κορυφές του Ολύμπου!

Αναλυτικά αποτελέσματα ΕΔΩ

Εδώ σας αφήνω και ετοιμάζω βαλίτσες για το Αιγαίο, είναι ωραίο αυτή την εποχή.

Καλή αντάμωση στο επόμενο Enduro MTB Days!

κείμενο: Αλέξανδρος Πετρούτσος
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy