Πέμπτη 28 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 76 guests


Ο Αλέξανδρος Τοπκάρογλου γράφει ιστορία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο!

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Νέα Αγώνων

topkaroglou ixs maribor1Έγραψε ιστορία ο Αλέξανδρος "Godzilla" Τοπκάρογλου καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε αγώνα Πανευρωπαϊκού Downhill.

Μια μεγάλη μέρα για το ελληνικό downhill ήταν η 21η Απριλίου, καθώς ο 16χρονος Αλέξανδρος Τοπκάρογλου κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση στην κατηγορία Pro U17 men, για τον πρώτο αγώνα του IXS EDC του 2019 που έγινε στο Maribor στη Σλοβενία. Ο Έλληνας αθλητής ταξίδεψε οδικώς -με τους γονείς του- στην Σλοβενία όπου ήρθε αντιμέτωπος με μια ιδιαίτερα απαιτητική πίστα, αλλά και τους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης.

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές και μετά από πέντε μέρες προπονήσεων -και μια σκληρή πτώση- ο Αλέξανδρος κατάφερε να ξεκλειδώσει τα τεχνικά σημεία της πίστας και άρχισε να ανεβάζει τον ρυθμό του. Όντας ιδιαίτερα τεχνικός αναβάτης μπόρεσε να βγάλει ροή στην ζόρικη -γεμάτη ρίζες, στούμπια και άλματα- φυσική πίστα του Maribor η οποία έχει φιλοξενήσει πολλές φορές αγώνες για το Παγκόσμιο. Μάλιστα σε αυτή την πίστα θα ξεκινήσει η αγωνιστική δράση για το World Cup DH του 2019.

Στον προκριματικό που έγινε το Σάββατο 20/4 πέτυχε τον 4ο ταχύτερο χρόνο στους 30 αναβάτες που συμμετείχαν στην κατηγορία του, ωστόσο ήταν αρκετά μακριά από τον πρώτο (+8,5''), αλλά μόλις μερικά χιλιοστά πίσω από τον τρίτο. Γνώριζε όμως πως είχε περιθώρια να κατεβάσει τον χρόνο του και φρόντισε να παραμείνει ήρεμος μέχρι τον τελικό. Ακόμη και όταν είδε στο GPS του ότι η μέγιστη ταχύτητα που είχε πετύχει ήταν πάνω από 75km/h.

topkaroglou ixs maribor2

Την Κυριακή πριν τον τελικό έκανε μια κατάβαση αναγνώρισης μαζί με τον -μόνιμο κάτοικο Ελλάδας πλέον- Phil Atwill και ήταν έτοιμος για τη μεγάλη μάχη. Μάλιστα λίγο πριν αγωνιστεί μας δήλωσε:


"Θα τα δώσω όλα και στην ευθεία θα κάνω πετάλι σαν μανιακός!"


Και πράγματι έτσι έκανε. Μπορεί ελάχιστοι αναβάτες να κατάφεραν να βελτιώσουν το χρόνο τους -καθώς η πίστα είχε χαλάσει πολύ μετά τους προκριματικούς όλων των κατηγοριών- ο Αλέξανδρος όμως κατέβασε τον χρόνο του κατά επτά ολόκληρα δευτερόλεπτα! Έτσι όχι μόνο κατάφερε να πάρει καθαρά την τρίτη θέση αλλά βρέθηκε μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον δεύτερο και 1,5'' πίσω από τον νικητή. Έτσι έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που πετυχαίνει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα σε αγώνα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Downhill.

topkaroglou ixs maribor3

Με αυτό τον τρόπο απέδειξε ότι ένας αναβάτης που έχει μεγαλώσει αγωνιστικά μέσα στις πίστες του Πανελλήνιου Κυπέλλου Downhill και ο οποίος προπονείται επί ελληνικού εδάφους μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στο εξωτερικό. Όπως δήλωσε και ίδιος:


"Είχα δουλέψει σκληρά και μέσα μου πίστευα ότι μπορώ να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα. Τώρα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος κι έχω ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσω τη σκληρή προπόνηση."



Κείμενο: Φώτης Σκαρής
Πηγή άρθρου: redbull.com/gr
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy