Παρασκευή 19 Απρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 308 guests


Greek Downhill Cup 2023

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Greek DH Cup

gdc logoΈτοιμο τo πρόγραμμα αγώνων για το Greek Downhill Cup του 2023

Το Πανελλήνιο Κύπελλο DH επιστρέφει με πέντε δυνατούς αγώνες!

Πέρασαν τρία χρόνια με πανδημία και lockdown ωστόσο το ελληνικό αγωνιστικό downhill δεν σταμάτησε τους αγώνες. Γίνονταν λίγοι, αλλά καλοί αγώνες downhill, ωστόσο δεν υπήρχε η δυνατότητα για τις κλασικές τελετές απονομής των πρωταθλητών καθώς γίνονταν χειμώνα και σε κλειστούς χώρους... Δυνατοί αγώνες έγιναν, σούπερ ταλαντούχοι riders αναδείχθηκαν, ωστόσο έλειψε η μάχη για έναν τίτλο.

Το Greek Downhill Cup επιστρέφει με πέντε αγώνες, αλλά και μια δυναμική απονομή στο τέλος της χρονιάς. Downhillάδες και Downhillούδες ετοιμαστείτε για φουλ αγωνιστική δράση, άρτιες διοργανώσεις και δυνατό συναγωνισμό.

Πρόγραμμα αγώνων για το Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill 2023

  • 14/5 Αχαρναί, Πάρνηθα – Roz Parnithas Trail
  • 25/6 Στενή, Δίρφη – Big Bear Trail
  • 03/9 Βαρικό, Φλώρινα – Gogo DH Trail
  • 22/10 Τύρναβος, Λουσφάκι – Lousfaki Trail
  • 12/11 Κύμη, Εύβοια – Tank Trail

Το Greek Downhill Cup του 2023 θα περιλαμβάνει πέντε αγώνες, όπου στην τελική βαθμολογία κάθε αναβάτη θα μετρήσουν τα τέσσερα καλύτερα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αγώνες θα προσμετρήσουν όλα τα αποτελέσματα κάθε αθλητή, ενώ αν τελικά πραγματοποιηθούν λιγότεροι αγώνες δεν θα προσμετρήσει το Greek Downhill Cup 2023.

Οι αγώνες:

1ος αγώνας, Πάρνηθα

Το GDC του 2023 θα ξεκινήσει δυνατά με τον αγώνα στο αγαπημένο Roz Parnithas Trail στην Πάρνηθα. Ένας αγώνας που προσελκύει πολλές συμμετοχές, αλλά και πολλούς θεατές που εξασφαλίζουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες κάθε αθλητή. Κορυφαίο θα είναι το επίπεδο της διοργάνωσης με τον ιδανικό χώρο τερματισμού. Η πίστα έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα, είναι μέσης δυσκολίας, αλλά πολύ θεαματική και με πολλά άλματα. Παράλληλα στο χώρο του τερματισμού θα υπάρχουν εκθέτες από το χώρο του mountain bike, δυνατές μουσικές από το νέο Jeep του Red Bull και δωρεάν parking. Στις παραδοσιακές ταβέρνες που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο κάτω από τον τερματισμό θα βρείτε κορυφαίο φαγητό για καλοφαγάδες, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες. Δυστυχώς λόγω αντιπυρικής περιόδου δεν θα επιτρέπεται η κατασκήνωση και διανυκτέρευση στο χώρο του τερματισμού όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Δες το POV video του Σωκράτη Ζώτου από τον αγώνα στο Roz Parnithas Trail το 2021:




2ος αγώνας, Δίρφη

Ο δεύτερος αγώνας του GDC 2023 θα διεξαχθεί στο φοβερό Big Bear Trail στην Δίρφη κάτω από την σκιά έλατων, πλατανιών, καστανιών και πεύκων! Ο δύο φορές Πρωταθλητής Ελλάδος DH, Κώστας Ανδριώτης, έχει δουλέψει σκληρά και ποιοτικά τα τελευταία δύο χρόνια και έχει μεταμορφώσει το Big Bear Trail σε ένα από τα κορυφαία DH trails στην Ελλάδα. Το μήκος της πίστας είναι 1,7 χιλιόμετρα και ελίσσεται μέσα σε πυκνό δάσος που υπόσχεται να κρατήσει δροσερούς τους αγωνιζόμενους, ενώ το παγωμένο νερό του ποτομού θα προσφέρει έξτρα δροσιά στους τολμηρούς. Ιδανικός είναι ο χώρος των paddocks στο γήπεδο της Στενής, όπου θα υπάρχουν περίπτερα των χορηγών και δωρεάν parking. Στο παρακείμενο χωριό της Στενής θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό και γλυκά, αλλά και πολλά ποιοτικά καταλύματα. Υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας κατόπιν συνεννόησης.

Δες το POV video του Κώστα "Gus" Καλαγκιά στο ανανεωμένο Big Bear Trail του 2023:




3ος αγώνας, Βαρικό


Το γραφικό χωριό Βαρικό βρίσκεται στα όρια των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης, στους πρόποδες του όρους Βέρνου, στο οποίο ελίσσεται και το Gogo DH Trail. Γεωγραφικά ανήκει στο Νομό Φλώρινας, ωστόσο την συντήρηση του έχουν αναλάβει riders από την Πτολεμαΐδα. Εμπνευστής, δημιουργός και builder του trail είναι ο κάτοικος Βαρικού, Κωνσταντίνος Γκόγκος, από το όνομα του οποίου αποφασίστηκε να βαφτιστεί το trail.
Τα άτομα που σκάβουν και συντηρούν το trail εδώ και μια δεκαετία είναι ο γνωστός αγωνιζόμενος Downhill και αυτοκινήτου, Δημήτρης Μπατσάρας, ο Ορέστης Κωστικίδης, ο Νίκος Οργαντζιδης, ο local Κώστας Γκόγκος, ο Γιάννης Βλαχοδημος και ο Νίκος Χατζαβεριδης.
Πρόκειται για ένα trail που βρίσκεται σε μαγευτική τοποθεσία μέσα σε οξιές, έχει μήκος δύο χιλιόμετρα με υψομετρική κατάβαση 480 μέτρα! Ξεκινά μάλιστα από υψόμετρο 1.250 μέτρα, ενώ το χαρακτηρίζει το φοβερό χώμα, η απουσία πέτρας και οι υψηλές ταχύτητες! Αν υπολογίσουμε ότι στο χαρακτηριστικό ξέφωτο θα δημιουργηθεί jump line με την βοήθεια μηχανημάτων τότε καταλαβαίνουμε ότι μας περιμένει ένας σούπερ απολαυστικός αγώνας στην πάντα φιλόξενη Δυτική Μακεδονία. Η ομάδα ΜTB Downhill Ptolemaidas σε συνεργασία με την Κοινότητα Βαρικού και τον Δήμο Αμύνταιου-Φλώρινας πρόκειται να κάνουν πραγματικότητα το 1ο downhill Βαρικού!

Δες το video από το trail που πρόκειται να γίνει ο αγώνας:




4ος αγώνας, Λουσφάκι

Ο τέταρτος αγώνας για το GDC 2023 θα πραγματοποιηθεί στην πίστα Lousfaki Trail στον Τύρναβο. Μια πίστα μήκους δύο χιλιομέτρων που χαρακτηρίζεται από τις υψηλές ταχύτητες και τα πολλά άλματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα jump trail με φουλ γκάζια που ελίσσεται σε ιδιαίτερα βραχώδες έδαφος. Rock gardens and air time! Προκειμένου να αποφύγουν τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή οι διοργανωτές αποφάσισαν να κάνουν τον αγώνα τον Οκτώβριο, μια εποχή με ήπια καιρικά φαινόμενα. Το φιλόξενο Lousfaki Crew υπόσχεται να προετοιμάσει άρτια την πίστα, αλλά και να διοργανώσει παράλληλες δραστηριότητες ώστε να περάσουν όλοι καλά. Η πόλη του Τύρναβου βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι εύκολα προσβάσιμη από παντού, ενώ στην πόλη υπάρχει πάντα καλό φαγητό και ποτό. Για διανυκτέρευση υπάρχουν διάφορα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην γειτονική Λάρισα. Ήδη έχει γραφτεί downhillάδικη ιστορία στο τρομερό Lousfaki Trail και ανυπομονούμε να δούμε τι εκπλήξεις θα μας επιφυλάσσουν για τον φετινό αγώνα. Ένας ιστορικός τόπος για την χώρα μας, που παράλληλα αγαπά την ποδηλασία και ειδικά το downhill. Ανυπομονούμε να πετάξουμε στα φοβερά άλματα!

Δες το video όπου o διοργανωτής Δημήτρης Κόνας και το Lousfaki Crew μας παρουσιάζουν την πίστα Lousfaki Trail του 2022:




5ος αγώνας, Κύμη


Ο μεγάλος τελικός του Greek Downhill Cup 2023 θα διοργανωθεί στο φοβερό Tank Trail στην Κύμη στην Εύβοια. Η συγκεκριμένη πίστα παραπέμπει σε bike park, με ελάχιστη παρουσία πέτρας, αλλά με πολλά απολαυστικά features. Καλοφτιαγμένα μπερμ, αλματάρες, απολαυστική ροή και στο τέλος ο... «θάνατος» με την τρομακτική κλίση που συγκεντρώνει και μεγάλο αριθμό θεατών. Παραδοσιακά η παρουσία των θεατών στην Κύμη είναι έντονη και η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα εορταστική με την παρουσία μάλιστα πολλών νεαρών local riders.. H Κύμη είναι γνωστή ως ένα εξαιρετικό θερινό παραθεριστικό κέντρο, ωστόσο η πίστα downhill είναι από τις καλύτερες και πιο διασκεδαστικές στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλές παράλληλες δραστηριότητες, μαγευτική θέα στο Αιγαίο και φαγητό για τους πιο απαιτητικούς στο φρέσκο ψάρι ή στο κρέας. Να σημειώσουμε ότι στο Tank Trail έχουν διοργανωθεί έξι αγώνες downhill για το Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill και μαζί με το Kapota Trail στα Καλάβρυτα είναι η πίστα με την πιο πλούσια αγωνιστική ιστορία στη χώρα μας. Εξασφαλισμένο το θέαμα, αλλά και οι οριακές διαφορές μεταξύ των αγωνιζόμενων.

Δες το POV video του Εμμανουήλ Λουκέρη στο Tank Trail από τον αγώνα του 2022:




Οι κατηγορίες – Τελετή απονομής

Στο Greek Downhill Cup θα υπάρχουν επτά κατηγορίες:

-Κατηγορία Mini Junior για αναβάτες από 13 έως και 15 ετών.
-Κατηγορία Junior για αναβάτες από 16 έως και 18 ετών
-Κατηγορία Elite για αναβάτες 19 έως και 29 ετών
-Κατηγορία Master για αναβάτες 30 έως και 39 ετών
-Κατηγορία Veteran για αναβάτες από 40 ετών και άνω
-Κατηγορία Γυναικών για γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας
-Κατηγορία E-bikes για ηλεκτρικά ποδήλατα με αναβάτες ανεξαρτήτου ηλικίας

Στον πρώτο αγώνα στην Πάρνηθα και στον τελευταίο στην Κύμη θα υπάρχει και η μικρή κατηγορία Supermini Junior για αναβάτες από 8 έως και 12 ετών. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αγωνίζεται στην πίστα των παραπάνω κατηγοριών, αλλά σε μικρότερη και ευκολότερη διαδρομή.

Μετά το πέρας όλων των αγώνων θα διοργανωθεί τελετή απονομής σε χώρο όπου θα ανακοινωθεί. Η βαθμολογία των αθλητών γίνεται με βάση αυτής της UCI με μόνη διαφορά πως οι αθλητές και οι αθλήτριες λαμβάνουν τους βαθμούς που έχουν κατακτήσει από την θέση τους στη γενική κατάταξη κάθε αγώνα. Στην τελετή απονομής θα βραβευτούν με κύπελλο οι έξι πρώτοι αναβάτες κάθε κατηγορίας.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Downhill ΕΟΠ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Downhill του 2023 της Ε.Ο.Π. (Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας) θα πραγματοποιηθεί στην Πάρνηθα παράλληλα με τον αγώνα Open για το Greek Downhill Cup 2023. Θα υπάρχουν κατηγορίες Παίδων και Κορασίδων (15-16), Εφήβων Junior (17-18), Ανδρών (19 και άνω), Master (30 και άνω), Γυναικών (19 και άνω).

Με τον νέο κανονισμό οι απονομές του αγώνα θα γίνουν κανονικά ανεξάρτητα του αριθμού συμμετοχών σε κάθε κατηγορία. Ωστόσο αν υπάρχει μια συμμετοχή θα γίνει απονομή, αλλά δεν θα δοθεί η φανέλα του Πρωταθλητή-Πρωταθλήτριας Ελλάδας, αν υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμμετοχές θα γίνει απονομή και θα δοθεί φανέλα Πρωταθλητή-Πρωταθλήτριας Ελλάδας. Για να λάβουν οι αθλητές-αθλήτριες όλα τα πλεονεκτήματα της κατάταξης στο Πρωτάθλημα θα πρέπει να υπάρχουν οκτώ (8) συμμετοχές στην κατηγορία.

Για να λάβει μέρος ένας αθλητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Downhill θα πρέπει να έχει αθλητικό δελτίο σε ισχύ, από σύλλογο της ΕΟΠ. Αυξημένο θα είναι το ενδιαφέρον για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα καθώς οι αθλητές μπορούν να πάρουν πολύτιμους βαθμούς και να αναρριχηθούν στην Παγκόσμια Κατάταξη. Έτσι, το επίπεδο ανταγωνισμού στον αγώνα της Πάρνηθας αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερο.

Καλή αγωνιστική χρονιά και καλές επιτυχίες σε όλους!
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy