Πέμπτη 28 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 96 guests


Ponstan trail - a trail building story

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Tracks & More - Διαδρομές

ponstan trail building cover

Θα ξεκινήσω με μια παλαιότερη ατάκα από την ταινία της red bull 'lines we ride' 2015.


«Για να κάνουμε ποδήλατο χρειαζόμαστε μονοπάτια και για να έχουμε μονοπάτια πρέπει να τα σκάψει κάποιος»



Κείμενο - φωτογραφίες - βίντεο άρθρου: Κωνσταντίνος Βαρβιτσιώτης aka Stan Varv

Επιμέλεια άρθρου: Timos Tsin.


Σκάψιμο μονοπατιού = τρομερή ψυχοθεραπεία, ευμάρεια για κάτι που είναι τόσο δημιουργικό και ικανοποίηση όταν ακούς όμορφα σχόλια ενώ βλέπεις χαμόγελα από τους «καβαλάρηδες» του βουνού.

ponstan trail building 01 ponstan trail building 08
ponstan trail building 11 ponstan trail building 13


Η ώθηση για την κατασκευή ενός νέου μονοπατιού, ήρθε κατά την επιστροφή μας από ένα ποδηλατικό road trip στην Σλοβενία. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ποικιλία των μονοπατιών που είδαμε αλλά και από τα local παρεάκια που συναντήσαμε εκεί. Προσωπικά κουβαλούσα αυτόν τον ιό από πολύ παλιότερα, απλά δεν το είχα αφήσει να βγει από μέσα μου νωρίτερα, παρόλο που συμμετείχα στη συντήρηση μονοπατιών, κυρίως στη Δίρφη και τον Υμηττό.

Η ιδέα είχε ξεκινήσει με την ανακατασκευή του μονοπατιού της Δίρφης, αλλά στην πορεία δεν καταφέραμε να συντονιστούμε με το crew από την Χαλκίδα, λόγω πολλών υποχρεώσεων που είχαν τα παιδιά.

ponstan trail building 02 ponstan trail building 03


Έτσι, από τον Νοέμβριο του 2017 ξεκινήσαμε το scouting στον Υμηττό ώστε να βρούμε ένα καλό σημείο, με βλάστηση, ήπιες κλίσεις, ικανό μήκος για τα δεδομένα του Υμηττού και εύκολη πρόσβαση. Περπατήσαμε πολλά σημεία στο βουνό και κάναμε αρκετές σκέψεις (κάποιες με αμφιβολία), ώστε να βγει ένα καλό μονοπάτι. Έτσι τον Γενάρη του 2018, ξεκίνησε το σκάψιμο με 2-3 φίλους για να καταλήξουμε στα τέλη Μαρτίου του 2019 να κάνουμε τις πρώτες μας ολοκληρωμένες καταβάσεις. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά καθώς το μονοπάτι έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα από όλα τα επίπεδα των αναβατών. Εξάλλου έχει αναγκάσει κόσμο να πεταλάρει μέχρι το γνωστό σημείο ενώ μέχρι τότε οι αναβάτες με enduro ποδήλατα, κυμαίνονταν στα μονοπάτια που είναι κάτω από τον δασικό δρόμο.

ponstan trail building 04 ponstan trail building 05
ponstan trail building 06 ponstan trail building 07


Ένα χαρακτηριστικό της «ποιότητας» του μονοπατιού είναι ότι ακούγονται εξαιρετικά σχόλια από τους πιο γρήγορους αναβάτες στην Ελλάδα όπως ο Phill Atwill, ο Αλέξανδρος Τοπκάρογλου, ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας και ο Γιάννης Ιωάννου, μέχρι και τον πιο αργό αναβάτη, αλλά και από αρκετές κοπέλες.

Η φιλοσοφία του μονοπατιού είναι ένας συνδυασμός ποδηλατικής απόλαυσης, με τεχνικά, γρήγορα, ευχάριστα αλλά και ασφαλή κομμάτια της διαδρομής. Η γραμμή περιλαμβάνει ροή, κλίσεις, πέτρες, ανάποδες κλίσεις, ήπια άλματα και drops, αλλά και ικανοποιητική ταχύτητα, καθώς τα φρεναρίσματα είναι σε περιορισμένα σημεία. Ακούγεται κάπως ουτοπικό αλλά η επιρροή του πρώτου κομματιού, μας ήρθε από το Petzen flow trail στην Αυστρία όπου και επισκεφτήκαμε το καλοκαίρι του 2017 και είναι το μεγαλύτερο flow trail στην Ευρώπη.

ponstan trail building 09 ponstan trail building 10


Κατά την κατασκευή του μονοπατιού είχαμε ως κύρια λογική να εκμεταλλευτούμε τα εμπόδια από πεσμένους κορμούς η βράχια και όλα τα κτιστά (στροφές και άλματα) είναι κατασκευασμένα από υλικά του βουνού. Έχουν μελετηθεί απορροές υδάτων στα περισσότερα σημεία και βελτιώνονται συνεχώς τα κομμάτια που παρουσιάζουν διάβρωση από το νερό και τις διελεύσεις. Σημειώνεται εδώ ότι το κυρίως crew δεν έχει κάποια εμπειρία από σεμινάρια κατασκευής μονοπατιών αλλά όλα προήλθαν από ατομικές προσπάθειες και ιδέες ως ερασιτέχνες (χομπίστες) του αθλήματος.

Ένα από τα επόμενα πλάνα είναι να γίνει και κάποια δεντροφύτευση από πεύκα και κυπαρίσσια τα οποία θα αποκαταστήσουν σημεία που βρίσκονται εκτός της γραμμής και χρειάστηκε να μεταφερθεί χώμα.

ponstan trail building 12 ponstan trail building 14
ponstan trail building 15 ponstan trail building 16


Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να βοηθήσουν αλλά σέβονται το χρόνο που σπαταλήσαμε, ώστε να παραμείνει το μονοπάτι ενεργό αλλά και συντηρημένο.

Εκτός από εμένα, η έμπνευση και τα πρώτα σκαψίματα οφείλονται στους: Μανόλο, Φιλάρετο, Μαφία, Οδυσσέα, Α. Dmnx, Πότσιο, ενώ στην συνέχεια βοήθησαν και οι: Ποταμίτης, John, Κάρολος, Γιόχαν, Δημ. Αθ, Στέφανος, Κίμωνας, Ξάδελφος, Καλαντζής, Καλογεράκης, Gus, Σκαρής, Μπατής, Βελόκας, Καραθάνος, Σουρβίνος, Τζανετής, Φώτης Π, Θοδωρής, Χερουβίμ, Jesus, Κουμεντέτο, Ερνέστο και πολλοί άλλοι...

Επόμενος στόχος, είναι ένας αγώνας που θέλουμε να θυμόμαστε για πολλά χρόνια.


Σχόλια (1)Add Comment
deesco
...
γραμμένο από deesco, Μάιος 05, 2021
Καλησπέρα στείλτε μου ένα τηλ στο mail για βοήθεια όποτε μπορώ.

Ευχαριστώ

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy